Mac 01 Hotel, Hobart, Tasmania

A newly constructed 114 suite hotel occupies precisely the same footprint of a former warehouse and quarantine shed. The hotel’s architectural form is a contemporary expression of the old timber warehouses that used to the vernacular buildings which defined Hobart’s waterfront. The heavy timber framing that forms the external balconies is a contemporary visual metaphor referencing these old pier’s robust, no-frills construction, but now adapted to a very different function.

The central core of the building is built from steel and concrete but whenever possible infilled with timber framing and joists. The building is clad with Cypress, chosen for its robust character and ability to age gracefully, even in an exposed marine environment.

Internally, timber is used to give ‘life’ to the interior spaces. A large central vertical atrium runs through the central spaces on each level, opening up the central corridor to natural daylight from above.

Design: Circa Morris-Nunn Architects

Photography: Adam Gibson