Foredune House, McMasters Beach, NSW

The house is located at the meeting of two waterways amongst the sand dunes of a central NSW surf beach. The location inspired the building’s forms, accommodating the forces of the natural landscapes, the building becomes an extension of the dune that it sits in. The design of the house is an honest timber post-and-beam structure, once a common form of construction in Australia.

Blackbutt was chosen for the post-and-beam structure and Spotted Gum screens are used to express a box that sits within the structure. Dressed Spotted gum is used internally while rough sawn is applied externally, giving a variation in colour and texture that produces a conscious ‘inside’ and ‘outside’ of the building.

Design: Peter Stutchbury Architecture

Photography: Michael Nicholson