Bendigo Hospital, Bendigo, Victoria

Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital
Bendigo Hospital Bendigo Hospital Bendigo Hospital Bendigo Hospital Bendigo Hospital Bendigo Hospital Bendigo Hospital

Winner of the Internal Fitout – Commercial Category in the 2017 Australian Timber Design Awards

The internal street within the Bendigo Hospital aims to create a close relationship with nature. As a key public space within the facility, the space demonstrates how the selection of natural materials like timber can enhance the wellbeing and comfort of visitors, patients and staff.

A bespoke, intricately detailed timber ceiling crates a visual link from the main entrance to a garden and secondary office. Soft timber modules are woven together filtering daylight from the skylights above. The result is an ever-changing, dappled quality of light, which helps to promote a sense of safety under stress.

The internal street is defined by the interplay of crafted timber forms. The refined and textured ceiling is complemented with timer-clad bridges, stairs and roofing pods, all of which add to the warm ambience of Bendigo’s newest civic space.

Design: Bates Smart (in collaboration with Silver Thomas Hanley)

Photography: Shannon McGrath and Peter Clarke