Dynamics in Impermanence, Bondi, NSW

Winner of the Standalone Structure category in the Australian Timber Design Awards 2017

Produced for an exhibition at Sculpture by the Sea, this piece is a freestanding pavilion constructed from birch plywood. The pavilion has been developed as two halves of a shell. Each half is a flexible, continuous sheet of plywood, which has been cut to a precise pattern to exploit the flexibility of plywood whilst maintaining its structural integrity. This allows the plywood to perform in a lithe, textile-like manner, fanning out along one edge and bunching along the other.

Birch plywood was selected for this structure as a hardwood with high tensile strength. This has allowed it to fan out in two directions, which was critical to achieving the conic form of the structure.

Design: Nlarkin Design

Photography: Ben Guthrie