Bendigo Hospital, Victoria

Winner of the Internal Fitout – Commercial Category in the 2017 Australian Timber Design Awards

A bespoke, intricately detailed timber ceiling crates a visual link from the main entrance to a garden and secondary office. Soft timber modules are woven together filtering daylight from the skylights above. The result is an ever-changing, dappled quality of light, which helps to promote a sense of safety under stress.

The internal street is defined by the interplay of crafted timber forms. The refined and textured ceiling is complemented with timer-clad bridges, stairs and roofing pods, all of which add to the warm ambience of Bendigo’s newest civic space.

Design: Bates Smart (in collaboration with Silver Thomas Hanley)

Photography: Shannon McGrath and Peter Clarke